Hari ni macam malas mo masak nasi berlauk.. teringin mo mkn berkuah sebenarnya tapi memandangkan empunya diri x bole makan mcm2 sbb still berpantang masakkan utk family pun suda cukup bkin ati puas.. sooo today mo masak kuey teow basah & sardine roll utk berbuka..
Kuey Teow Basah
1 Paket Kuey Teow Noodle
1 Paket Kuey Teow Noodle
Fish Cake &Isi Ayam
Sayur sawi, Carrot & Lada Merah
Bawang Besar, Bawang Putih
Kicap, Sos Tiram, Serbuk Pati Ayam, Garam, Tepung Jagung & Air secukupnya
Minyak Masak & Minyak Bijan
-Tumis Bawang Besar sampai naik bau, masukkan kuey teow,kicap dan minyak bijan. Gaul rata (agak2 minyak bijan n kicap rata d kuey teow) dan turn off gas. Angkat n bubuh dlm mangkuk.
- untuk Kuah : Tumis bawang putih hingga garing, masukkan isi ayam & fish cake. Masukkan sos tiram, serbuk pati ayam & garam. Masukkan air secukupnya. Setelah mendidih masukkan sayur sawi, carrot & lada merah n last sekali masukkan tepung jagung utk memekatkan kuah. Tuangkan kuah di atas kuey teow tadi n hidang panas2..
1 Tin Kecil Sardin
11 Keping Roti
1 biji telur
1 sudu makan susu pekat
3/4 cawan air
Breadcrumb
-Hancurkan sardin hingga sebati dengan sosnya. Gelekkan roti supaya nipis (kalau x roti patah bila di gulung). Sapukan sardin d atas roti yg sudah nipis dan gulung. Buat sampai roti dan sardin abis.
-Gaul Telur & susu pekat & air sampai sebati. Celupkan roti yg telah di gulung dalam telur dan salut dengan breadcrumb sampai sekata. Goreng dalam minyak panas (make sure minyak panas supaya roti x mengandung minyak) sehingga roti keperangan. Toskan n hidang.
No comments:
Post a Comment