Syawal is coming...
x lama lagi me n Mr.Hubby berangkat balik ke Sandakan.. Since this is my 1st time celebrating Eid far away from my family... sedih pulak.. tambahan pula lily akan fly ke Cairo on the 14th n we we'll be back from Sandakan on the 13th.. cuma ada setengah hari utk spend time together.. huhuhu sedih...
Hari ne utk iftar i cooked Nasi Briyani with Ayam Goreng Tepung simple2.. Kononnya mo ajar c lily mcmn mo masak briyani supaya nnt dia smpai d egypt x la dia ketandusan ilmu utk memasak.. My Briyani ne sgt la simple (padahal briyani emergency a.k.a x cukup bahan).
Bahan-Bahan utk ayam goreng:-
Ayam yang telah dipotong secukupnya
Air utk merebus ayam
Sebiji bawang besar dihiris halus
1 batang serai & 3 inci halia diketuk
-Rebus ayam bersama bahan-bahan di atas hingga empuk dan dalam masa yg sama stok ayam dapat dihasilkan. Setelah ayam empuk toskan ayam.
- Campur ayam + tepung ayam goreng adabi = goreng hingga kekuningan.
Bahan-Bahan utk nasi briyani:-
4 pot kecik beras basmathi (kalau xda beras wangi pun ok) yang telah dicuci bersih - Cukup utk my family yg ada 6 org
3 pot(pot yg sama dgn ukuran beras tadi) air rebusan ayam
1 pot susu cair
4 sudu makan serbuk briyani adabi (cairkan bersama air rebusan)
ghee/minyak sapi 2 sudu makan (butter pun boleh)
2 batang kayu manis, 4 biji cengkih, 2 biji bunga lawang, 4 biji buah pelaga, 7biji lada hitam
1 biji bawang besar dihiris halus, 3 inci halia diketuk
garam secukup rasa, sedikit pewarna merah dan hijau
2 sudu teh rose water / 4 helai daun pandan
-Panaskan ghee/butter hingga cair + rempah biji + bawang besar + halia = keluar bau.
- Masukkan serbuk briyani dan tumis hingga keluar minyak + 3 pot rebusan ayam = kacau sebati dan turn off gas.
- Masukkan rempah yang telah ditumis ke dalam rice cooker + beras yang telah dicuci + 1 pot susu cair + garam= kacau sebati + rose water (kalau xda ble ganti dn daun pandan). On rice cooker dan biarkan hingga masak.
-Setelah nasi masak titikkan sedikit pewarna merah dan kacau dan titikkan pula pewarna hijau dan kacau lagi.. Nasi Briyani bolehlah dihidang...
No comments:
Post a Comment