About Me

My photo
Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee seluruh Malaysia Perlukan maklumat lanjut? Dapatkan khidmat konsultansi PERCUMA dengan sms/whatsapp saya di talian 0168369414 atau emel mey.pulse@yahoo.com

I caught this as interesting..

Friday, November 5, 2010

My Version of Lasagna


"Sekali lagi .. utk makluman ini entri tertangguh ya!"

Byk sungguh draft posting... xpa la ku gagahi utk siapkan entri ini juga..

My adik Amal balik2 cakap mo makan lasagna.. so utk x menghampakannya i pun buat la my version of lasagna.. Men campak2 saja okeyy.. tp syukur semua org puji sedap.. Lemak berkrim, & inti pun padat.. Mau x padat.. utk dimakan bersama family terchenta!

kalau beniaga alamat bankrap la aku..

Sebelum di bakar



Setelah dibakar




Layer lasagna x kelihatan disebabkan dipenuhi isi pelbagai yg padat


Mdm.Tale Version of Lasagna


8 keping pasta lasagna (rendam dgn air suam)

6 keping cheese keping (suppost guna mozzarella cheese utk dapatkan efek berpintal.. sbbkan xda cheese biasa pon bole la!!)


Sos putih :
2 sudu besar butter

2 sudu besar tepung

500ml susu segar

sedikit garam, gula, blackpepper

= Panaskan butter hingga cair, masukkan tepung, susu dan perasa.. klkacau hingga pekat.


Inti :
1biji bawang besar hiris halus

5 batang sausages hiris halus

5 batang crab filament hiris halus

6 biji fishball hiris halus

1/2 tin kacang peas

1/2 tin button mushroom hiris halus

sos cili, sos tomato, garam, gula

= tumiskan bahan diatas sehingga masak.


* Layerkan lasagna. Dimulakan dengan kepingan lasagna, inti dan sos putih (caserol pyrex mey dapat 3 set layer). Atas sekali bubuh cheese. Bakar dalam oven dengan suhu 180C selam 30 minit.



Untuk makluman lasagna ne bukn utk lunch atau dinner ok tp utk breakfast...

wakakakka


utk our lunch.. kitorg had something special...

xla special sgt tp special la utk kami

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.

.

.

.

.


.

.

.

.

.


.

.

.

.


.

.

.

.

Tadaaaaaa!!!!


AMBUYAT

(specialnya kerana arwah nenek [mamatua] slalu bawa kami mkn ambuyat ramai2 bila balik kg.. rasanya setelah pemergian mamatua ne la 1st time aku mkn ambuyat balik)

Ambuyat tu apa???

"Ambuyat is a Bruneian dish derived from the interior trunk of the sago palm. It is a starchy bland substance, similar to tapioca starch.
Ambuyat is eaten with a bamboo fork called a chandas, by rolling the starch around the prongs and then dipping it into a sour fruit sauce" sumber wikipedia
Belum berapa pass lagi ne 'menumpah'(mengadun) ambuyat


Kali ne makan dengan ikan bakar dan ikan goreng



xda kuah ikan rebus, kuah kari & sup ayam pun jadi la..



Ini gulungan amatur.. kecik2 jak.. kalau yg pro gulungan mcm microphone sda..

Teringat pula ngn restoran di Brunei yg menyajikan ambuyat sebagai hidangan.. Cicahnya sungguh sedap.. Nnt klu ke Brunei mo p sana lagi la.. X silap nama restoran tu Restoran Aminah Arif..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails