"Sekali lagi .. utk makluman ini entri tertangguh ya!"
Byk sungguh draft posting... xpa la ku gagahi utk siapkan entri ini juga..
My adik Amal balik2 cakap mo makan lasagna.. so utk x menghampakannya i pun buat la my version of lasagna.. Men campak2 saja okeyy.. tp syukur semua org puji sedap.. Lemak berkrim, & inti pun padat.. Mau x padat.. utk dimakan bersama family terchenta!
kalau beniaga alamat bankrap la aku..
Sebelum di bakar
Setelah dibakar
Layer lasagna x kelihatan disebabkan dipenuhi isi pelbagai yg padat
Mdm.Tale Version of Lasagna
Untuk makluman lasagna ne bukn utk lunch atau dinner ok tp utk breakfast...
Mdm.Tale Version of Lasagna
6 keping cheese keping (suppost guna mozzarella cheese utk dapatkan efek berpintal.. sbbkan xda cheese biasa pon bole la!!)
Sos putih :
2 sudu besar butter
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung
500ml susu segar
sedikit garam, gula, blackpepper
= Panaskan butter hingga cair, masukkan tepung, susu dan perasa.. klkacau hingga pekat.
Inti :
1biji bawang besar hiris halus
1biji bawang besar hiris halus
5 batang sausages hiris halus
5 batang crab filament hiris halus
6 biji fishball hiris halus
1/2 tin kacang peas
1/2 tin button mushroom hiris halus
sos cili, sos tomato, garam, gula
= tumiskan bahan diatas sehingga masak.
* Layerkan lasagna. Dimulakan dengan kepingan lasagna, inti dan sos putih (caserol pyrex mey dapat 3 set layer). Atas sekali bubuh cheese. Bakar dalam oven dengan suhu 180C selam 30 minit.
Untuk makluman lasagna ne bukn utk lunch atau dinner ok tp utk breakfast...
wakakakka
utk our lunch.. kitorg had something special...
xla special sgt tp special la utk kami
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tadaaaaaa!!!!
Tadaaaaaa!!!!
AMBUYAT
(specialnya kerana arwah nenek [mamatua] slalu bawa kami mkn ambuyat ramai2 bila balik kg.. rasanya setelah pemergian mamatua ne la 1st time aku mkn ambuyat balik)
Ambuyat tu apa???
"Ambuyat is a Bruneian dish derived from the interior trunk of the sago palm. It is a starchy bland substance, similar to tapioca starch.
Ambuyat is eaten with a bamboo fork called a chandas, by rolling the starch around the prongs and then dipping it into a sour fruit sauce" sumber wikipedia
Ambuyat is eaten with a bamboo fork called a chandas, by rolling the starch around the prongs and then dipping it into a sour fruit sauce" sumber wikipedia
No comments:
Post a Comment